Shopping cart
0,00 kn

Zabavne misli o psima - za bolje razumijevanje pasa

Jeste li znali da imati kućnog ljubimca može pomoći osobi u upravljanju stresom?

Kako? Svakodnevna igra (cca. 30 minuta) s krznenim mezimacima ublažava tjeskobu i stres. I praćenje plivanja riba u akvariju djeluje smirujuće.
Zašto? Smanjuje se lučenje kortizola (hormona stresa), a povećava se serotonin, hormon povezan s boljim raspoloženjem.

Jeste li znali da vam svakodnevne šetnje sa psima pomažu do bolje forme?

Vlasnici pasa su aktivniji. Zbog toga je kod njih manje vjerojatno da će imati prekomjernu tjelesnu težinu. Svakodnevna šetnja od trideset minuta zadovoljit će dnevne motoričke potrebe organizma.

Pas svojom njuškom razlikuje mnoštvo različitih mirisa

Može namirisati trudnoću, menstruaciju, eksploziv, drogu, leševe, spolne hormone, štetočine, plijesan, trudnoću u kujici. Pseća njuška također otkriva feromone koje luče žlijezde znojnice. Pseća njuška otkriva i dob, raspoloženje, strah, znakove bolesti (dijabetes, rak, epilepsija, tuberkuloza), opasnost, prijetnju. Savršeno razlikuje mirise različitih ljudi, pa čak i različite mirise pojedinih dijelova tijela u istoj osobi, zbog čega su dresirani psi tako uspješni u pronalaženju nestalih osoba.

Nekoliko zanimljivosti o igri sa psom:

  • Psu skrenete pažnju od onoga što bi ga moglo uznemiriti.
  • Uz pomoć igre počinju prvi koraci prema poslušnosti.
  • Pas se kreće. Aktivan je.
  • Mentalno ga zaposlite.
  • Ojačate vezu između vas i psa.
  • Zabavite ga i opustite.
  • Igra može biti odlična nagrada.
  • Vaš tjelesni stav i glas neka budu uzbudljivi i privlačni tijekom igre. Motivirajte psa agilnošću i ludorijama.

I pse je potrebno zaštititi od opeklina od sunca

Odvedite psa na plažu rano ujutro ili kasno navečer kada temperature nisu previsoke. Pas bi se uvijek trebao moći povući na hladno mjesto ili hlad i uvijek imati dovoljno svježe vode da utaži žeđ. Koža vašeg psa također je osjetljiva na sunce pa može i on dobiti opekline. To se posebno odnosi na pse sa svijetlom i kratkom dlakom. Neki psi vole uroniti glavu u vodu, ali moramo paziti da nije došlo do upale uha, osobito kod pasmina s visećim ušima. Dakle, kada se igrate sa psom u vodi, bolje je koristiti igračku koja ostaje na površini vode. Nakon kupanja u moru preporuča se tuširati psa i isprati sol s dlake kako bi se izbjegle moguće alergije ili svrbež. Psa je jako teško pripremiti da ne pije morsku vodu, stoga mu uvijek ponudite svježu vodu za piće prije nego što skoči u more.