Shopping cart
0,00 kn

Zatvor stolice i proljev - dosadni problemi za vaše četveronožne prijatelje

Zatvor

... je stanje koje znači "samootrovanje" organizma i stvara idealne uvjete u kojima izbijaju kožni problemi, infekcije mokraćnog sustava i degenerativne neupalne promjene na zglobovima (artroze). Kod pasa je zatvor obično posljedica jedenja previše kostiju.

Osobito problematične su svinjske, jer su krhke. Lako se lome i pucaju. U crijevu se stvara vrlo tvrd čep, a kost može zbog oteženog prijelaza ozlijediti crijevnu stijenku, pa je jedini pouzdani recept izbjegavanje prevelike količine kosti, a starijim psima se uopće ne preporuča davati ih. Ako dođe do takvog zatvaranja, potrebna je veterinarska pomoć. Zatvor se može pojaviti i zbog nedostatka tjelovježbe, zbog neuravnotežene prehrane, teških živčanih bolesti, lošeg rada jetre, povećanja paraanalnih žlijezda ili ozbiljnih bolesti kao npr. povećanje prostate, hernija ili tumor crijeva.

Kada se navedeni uzroci mogu pouzdano otkloniti, psu se kod zatvora može pomoći homeopatskim pripravkom Nux vomica 6 D koji se daje svakih sat-dva. Kronični zatvor kod starijih pasa koji se bezuspješno naprežu može se riješiti homeopatskim pripravkom Alumina 8 D.

Ako nema pražnjenja crijeva i čini se utrnulo, može se upotrijebiti Opium 6 D. Zatvor praćen grčevima mišića sfinktera može se pojaviti i zbog prevelike količine lijekova, pas se bezuspješno napreže, a izmet se formira u kuglice i nalik je na onog od ovce. U ovom slučaju pomaže Magnesia phosphorica 6 D. Ponekad primijetimo izmjenično zatvor s proljevom, stolica svaki put izgleda drugačije. Može se koristiti Pulsatillo 6 C. Ako se tijekom izlučivanja jave proljev i zatvor, propisuje se Sulphur 6 C.

Zatvor je uvijek znak određenog nedostatka rada crijeva, pa homeopati preporučuju kombinaciju sljedećih pripravaka koji vraćaju u želudac i crijeva normalno stanje: Nux vomica 6 C, Carbo vegetabilis 6 C i Okoubaka 2 D. Ove pripravke korisno je imati kod kuće kao dio homeopatske prve pomoći. Homeopatski lijekovi se daju sve dok simptomi ne nestanu.

Proljevi

... su vrlo opasni, posebno za štence, koji mogu brzo dehidrirati. U slučaju proljeva potrebno je prijeći na 24-satni post, a zatim na dijetu (rižina sluz, ribana jabuka, ruski čaj, tost, pasirana banana) koja bi trebala trajati najmanje dva do tri dana. Prvi dan nek obroci iznose ¼ normalnih obroka, drugi dan ½, treći dan ¾ i četvrti dan mogu biti opet obično veliki, a svu hranu treba podijeliti na 3-4 obroka dnevno. Ako se proljev ne smiri unutar 24 sata, potražite pomoć veterinara.

Napisala: Mojca Sajovic