Shopping cart
0,00 kn

Trakavica živi u tankom crijevu psa ili mačke

Trakavice se nalaze uglavnom na životinjama koje imaju buhe, jer su one nositelji infekcije. Znakovi uključuju anemiju, otežano disanje čak i uz manji napor, a u nekim slučajevima i povećano srce. Jedan od znakova je i stalno povećanje zjenica, povremena sljepoća, vrtoglavica i nadražujući svrbež stražnjice. Tada možemo primijetiti kako pas klize stražnjicom po podu.

Trakavica može uzrokovati gubitak težine i proljev. Uklanjanje trakavica ponekad je neuspješno i antiparaziticima, jer su to tvrdoglavi paraziti sa zanimljivim životnim ciklusom.

Odrasla trakavica živi u tankom crijevu psa ili mačke, glava joj je pričvršćena na stijenku crijeva i hrani se kroz površinu crijevnim sadržajem. Naraste od 20 cm nadalje. Svaki segment velik kao zrno riže ima svoj vlastiti probavni i reproduktivni sustav i kreće se do kraja parazita kako novi segmenti rastu. Odatle se ljušti poput rezervoara za jaja, može se slobodno kretati i putuje kroz crijeva na otvoreno. Prije ili kasnije omot se suši i puca.

Ovaj oblik jaja nije opasan za sisavce, ali larve, razvojni oblici buha koje traže hranu, također mogu ostati blizu dlake. Larve gutaju izlučevine odraslih buha, t.j. probavljenu krv kao i jaja trakavice. Nastavlja se razvoj buha, a u njemu se razvija i trakavica. Kada se životinja liže, proguta i trakavicu, koja je u ovom razvojnom obliku spremna zaraziti psa ili mačku. Tijelo buhe podliježe probavnim sokovima u probavnom traktu životinje, a trakavica obavlja svoj "posao". Za završetak reproduktivnog ciklusa potrebna su samo tri tjedna i opet su proglotide na otvorenom, pune jajašca trakavice.

Homeopatija poznaje nekoliko pripravaka koji se uspješno koriste za eliminaciju trakavice i, kako je već opisano, napuštanjem nje stvaraju u probavnom traktu životinja okruženje neprikladno za trakavice. Calcarea carbonica 200 CH djeluje na sve vrste trakavica s 90% učinkovitosti, a za preostalih deset posto prikladan je pripravak Natrum muriaticum 200 CH. Nepotrebno je reći da vlasnik mora poduzeti i uklanjanje buha. Calcarea carbonica ima svojstvo da u četiri tjedna, koliko traje tretman, značajno poboljšava otpornost organizma na sve vrste crijevnih parazita. Za to vrijeme posebno se preporučuje hrana bogata vitaminom A: žumanjak, mlijeko, riba, ribana mrkva.

Homeopatija nudi još i jedan pripravak, Granatum 6 D ili 12 D. Koristi se četiri puta dnevno pet uzastopnih dana. Preporuča se ponoviti tretman nakon jednotjedne stanke. Za preventivno djelovanje protiv unutarnjih parazita kao i protiv vanjskih (krpelja, buha) nutricionisti odavno preporučuju češnjak u prahu, koji se, posebno napravljen kao dodatak hrani za pse, može nabaviti i u boljim hrvatskim trgovinama s hranom za pse.

Napisala: Mojca Sajovic