Prva hladno prešana hrana u Hrvatskoj

Osam zlatnih pravila za djecu i pse

Kako da ostanu najbolji prijatelji?

Osam zlatnih pravila za djecu i roditelje.

Majmuni se grle drugačije

Ljudi su kao majmuni. Uživamo u grljenju poput “majmuna”, obgrljeni rukama i pogledima uperenim jedni prema drugima. Ne psi! Stoga, ne grlite pse. Ne naginjite svoje lice njihovom i ne buljite u njih direktno. Psi ovakvo ponašnja shvaćaju kao prijetnju i stvara im nelagodu. Oni više preferiraju suptilni kontakt, a najviše uživaju u češkanju. Želite li se slikati sa svojim psom ? Ista pravila vrijede; ne grlite svog psa i ne postavljajte svoju glavu u blizini njegova nosa. Psi preferiraju slobodu prilikom slikavanja.

Želite li maziti psa ? Pitajte ih ova tri pitanja!

Jeste li dijete koje želi maziti psa? Pitajte za dopuštenje tri puta:

Prvo, pitajte roditelje smijete li pomaziti psa.

Onda pitajte vlasnika.

I kao zadnje, ali ne manje važno, pitajte samog psa smijete li ga pomaziti: Nježno pristupite i onda stanite, vidite što će se dogoditi. Hoće li pas odšetati i okrenuti nam glavu ili leđa? To znači da je psu dosta. Ostaje li blizu vas i čini vam se da želi još? Onda je sigurno i možete nastavite s maženjem.

Ne paničarite.

Plašite li se psa ? Ponaša li se pas hiperaktivno i uzbuđeno? Ne vičite i ne mašite rukama pokušavajući ga otjerati; samo se smirite i ukipite: Ostanite mirni, prekrižite ruke i gledajte u drugom pravcu. Ako se ne mičete previše, postajete dosadni psu i on gubi interes za vama.

Dajte im poslastice

Psi ponekad slučajno ugrizu prst prilikom dobivanja ukusnih poslastica. Bojite li se da će vam pas odgristi prst ili se osjećate prljavo kad vam zaslini ruku ? Možete mu poslasticu staviti u posudu na pod. Pas to može razumijeti. Ne trebate mu dalje pomagati, jer ako se sagnete i pokažete mu slastice ili je pokušate podignuti, može pomisliti da mu je želite uzeti. Njegov nos će mu pokazati put.

Budi svjesni svog govora tijela

Zlatno pravilo je da nikada ne ostavljate djecu i pse bez nadzora. Jeste li znali da se najviše ugriza i drugih incidenata događaju kada roditelji nisu u blizini? To se najčešće događa kada psi daju signale da im se nešto ne sviđa, ali to prođe neopaženo i ignorirano. Odmičući pogled, kratko i brzo izbacivanje jezika, lizanje usana, gutanje ili mirisanje i bijeg iz neugodne situacije: sve su to signali koji ukazuju na to da se pas osjeća potreseno, u opasnosti ili neprijatno

Poslušajte režanje!

Ne kažnjavajte svog psa zbog režanja; poslušajte što vam govori. To je najjasnije upozorenje koje pas može dati. Ostavi me na miru; Trebam prostora; U protivnom ću gristi! Ako mu zabranite režanje, nemoć od obrane može ga natjerati na ono što najbolje  zna, griženje. Zabraniti mu režanje je kao da uklonite baterije iz požarnog alarma. Stoga, budi zadovoljni kad vas pas pokušava upozoriti i pokušajte svom psu učiniti da se osjeća bolje i sigurnije

Ne smetaj, molim te

Zamislite, netko vam  se samo ležerno pridruži u krevetu ili koristi vilicu kako bi ukrao ukusan zalogaj iz tanjur. Ne bi vam se to sviđalo, a isto vrijedi i za vašeg psa! Zato nemojte ometati pse dok spavaju, odmaraju se, jedu ili uživaju u slasnom zalogaju.

Napravite duha

Želite igrati neke zabavne igre sa svojim psom? Napravite malenog duha od vunenog materijala. Ovdje pročitajte kako to izvesti. SAVJET: napravite i za sebe također. U gore spomenutom članku, povećajte veličinu rupe tkanine od 30x30 cm do 100x100 cm. Tada ćete imati svog duha za sebe. Cilj nije da vaš pas uništi tog duha, već samo da se igra dok je neka odrasla osoba u blizini da vas nadzire. Ako se i pokida, ne brinite, samo napravite novog.  

Ovaj je članak napisala Judith Lissenberg, koja redovito organizira aktivnosti s djecom i psima za Prins, kao što su Prins Kids Party i Prins Kids Fan Days.