Prva hladno prešana hrana u Hrvatskoj

Povuci! Potegni! Kako odabrati pravu igračku?

Savjeti za sigurne pseće igračke

Nijedna igračka nije u potpunosti „otporna na pse“ i neuništiva, ali postoje neke stvari koje možete učiniti da biste testirali jakost i sigurnost igračaka pasa.
Psi se prvenstveno igraju koristeći usta. Koriste usta da drže igračku, ulovi ju, baci, ugrize ili ju čak žvače. Dakle, vrlo je važno da se igračka izrađuje od sigurnih, netoksičnih materijala. Kada se radi o igračkama koje dajete svom psu, pitajte se biste li se vi usudili staviti zube na nju!

 

Pročitajte naljepnicu
Uvijek pročitajte informacije na ambalaži ili naljepnici i/ili upute za uporabu. Odakle igračka dolazi? Od čega je napravljena? Kakvi su savjeti korisnika ili sigurnosna upozorenja proizvođača? Čak i igračke koje su posebno dizajnirane za zabavljanje pasa kad su sami kod kuće često će imati upozorenje da bi ih trebalo koristiti samo pod nadzorom. Kvaliteta igračaka za psa može se kretati od masovne proizvodnje do održivih proizvoda sa svim vrstama ekoloških naljepnica. Ali, sjetite se, svaka se igračka može slomiti!

Gledajte i pomirišite
Pregledajte igračku. Ima li jak kemijski miris? Sadrži li mnogo boja? Sadrži li puno plastifikatora i/ili omekšivača? Postoje li stvari, kao što su vrh ili kabel, koje bi pas mogao lako ukloniti? Koja vrsta materijala za punjenje je upotrijebljena i je li materijal siguran? Uvijek postavljajte pitanja izravno proizvođačima, oni bi najbolje trebali znati svoje proizvode. Nema odgovora? To bi moglo otkriti nešto o tome koliko se ozbiljno proizvođač brine o svojim kupcima.

Zgazi, savij i povuci!
Povucite igračku baš kao što bi i vaš pas. Ostaje li netaknuta, čak i kod šavova gdje postoji dodatna napetost? Bitno je da je pseći frizbi izrađen od mekog, fleksibilnog materijala. Da biste ispitali frizbi, učinite test gaženja i savijanja: položite frizbi na tlo i skočite na njega nekoliko puta. Onda pokušajte sklopiti frizbi na pola s obje ruke. Lomi li se ili trga dok je savijen? To se može dogoditi ako pas uhvati frizbi svojim ustima!

Spriječite uništavanje
Pružanjem lomljive igračke vašem psu pod nadzorom i uklanjanjem odmah nakon toga, ako je pas pregrub s njom, možete naučiti vašeg psa da uči kako ne uništiti igračke, jer time formira naviku. Često čujete: 'Gledajte, vidite kako sve razbija!' To je obično zato što ne interveniramo pravovremeno, ostavljamo psa samog s tim igračkama ili ne dajemo odgovarajuće igračke štencima koji koriste svoje zube za istraživanje svijeta, ili 'tinejdžerskim' psima koji imaju veliku potrebu žvakati kada im trajni zubi izbijaju.

Saznajte način igre vašeg psa
Neki psi se vole maziti, dok drugi vole grublju igru. Saznajte način igre vašeg psa i otkrijte što mu se sviđa. Mnogi psi vole povlačiti stvari. To se može učiniti bez uništavanja: postoje posebne pseće igračke izrađene od plišane tkanine. Na internetu pretražite "Sakrij vjevericu" ili pogledajte ovu plišanu kocku, u kojoj pas pokušava naći loptice.

Savjeti za igru:
• Izaberite pravu veličinu igračke vašem psu: ne premalenu, ali dovoljno veliku. Nemojte umanjivati veličinu zbog cijene!
• Nemojte koristiti teniske loptice: staklena vlakna od kojih su kuglice izrađene i pijesak koji se zadržava na njima rade poput oštrog papira, što uzrokuje brže trošenje zubiju vašeg psa.
• Dječje igračke često su bolje testirane i moraju zadovoljavati strože sigurnosne zahtjeve od igračaka za pse.
• Koristite li lopticu (za hranjenje) s rupom u njoj? Uvijek provjerite ima li lopta drugu rupu. To spriječava da igračka formira vakuum kada pas drži svoj jezik u njoj.
• Štapovi se ne smiju koristiti kao igračke! Redovito uzrokuju ozbiljne povrede usta. Stoga je bolje odabrati sigurniju alternativu.

Jamstvo
Neki proizvođači su sigurni u svoje proizvode i osiguravaju 100%-tno zadovoljstvo ili obećavaju zamjenu slomljenih igračaka. Primjeri uključuju Planet Dog i Zogoflex igračku West Paw Design. Ekstra snažna i crna guma Kong Extreme iz tvrtke Kong je neuništiva inačica ove popularne „okupacije" za pse.

Igranje protiv žvakanja
Uz jake igračke za igranje, tu su i proizvodi koji su posebno dizajnirani da izdrže žvakanje. Psu samo dajte žvakati proizvod u koji može zabiti zube: ako je materijal jako čvrst, može uništiti pseće zube. Veterinarski kirurzi već upozoravaju i protive se  davanju, na primjer, jelenjih i bikovih rogova.

Još jednom...
Nijedna igračka nije 100% "otporna na psa". Upoznajte svog psa, redovito provjeravajte njegove igračke i odmah se riješite bilo čega što je slomljeno ili oštećeno. Dobre igračke i malo zdravog razuma postižu mnogo!