Prva hladno prešana hrana u Hrvatskoj

Jesu li psi vukovi?

Nedavno je u znanstvenoj literaturi objavljeno da su psi pripitomljeni od posebnog soja vukova koji su bili znatiželjni i više otvoreni za dodir s čovjekom.

Slika 1. Vuk, izvor Pexels.com

Tako su se manje sramežljivi vukovi spuštali u ljudske zajednice i polako sprijateljili s ljudima koji su s njima dijelili ostatke svoje hrane, a kasnije ih počeli voditi i u lov. Tako su vukovi postali psima, a s čovjekom su jeli ono što je bila primarna hrana:  kuhano žito, krumpir i pečeno meso (ostatci). Naravno da pripitomljeni psi ne jedu sirovo žito ili sirovi krumpir, pa i čovjek ga prvo skuha. Sve se to zbivalo na Europskom kontinentu između 18000 – 10000 BC (prije Krista). Dokazi za takvu transformaciju i adaptaciju pronađeni su na Iberijskom poluotoku, Sibiru, Francuskim Alpima, centralnoj i Sjevernoj Europi te na bliskom Istoku (Harard-Herbin et al., 2014).

Prvi psi počeli su biti pomoć u lovu da bi danas postali naši životni suputnici. Oni su naučili živjeti s nama, evoluirali i adaptirali se uz nas.

Slika 2. Pas, Pexels.com

Prirodno je postaviti pitanje: hoćemo li svom psu davati samo meso ili može li moj pas jesti žitarice, krumpir, grašak...

Studija znanstvenog tima Axelsson et al. (2013) pokazala je da je u evolutivnom ciklusu psa mutirao ključni gen odgovoran za probavljanje žitarica i ostalih škrobnih namirnica. Oni su dokazali da naši dragi ljubimci više nisu vukovi, te da su se odavno odvojili od njih. Pripitomljavanje je promijenilo njihov način života i navike. Jedno je sigurno, trendovi dolaze i prolaze, samo znanstveno dokazane činjenice opstaju i rješavaju mitove.

Indikativno je kako su žitarice zadnjih godina demonizirane, potpuno nepravedno i neutemeljeno. Naime, postoje razlike u kvaliteti žitarica i neki proizvođači koristili su, a i dalje koriste žitarice loše kvalitete. Isto tako je jasno je da je za visoko kvalitetne proizvode neophodno koristiti visokokvalitetne žitarice, krumpir, grašak... Poznat je i princip «Garbage in-Garbage out» koji jasno govori što se može očekivati ukoliko proizvođači koriste loše namirnice u proizvodnji. Naravno, taj princip se primjenjuje na sve namirnice pa tako i na meso koje se koristi.

Žitarice su izvor vlakana, minerala i vitamina posebno onih iz grupe B i ako pas nije alergičan na gluten, zaista nema nikakvih dokaza u znanosti, a zato niti razloga za izbjegavanje visoko kvalitetnih proizvoda s dokumentiranom kvalitetom.

 

Slika 3. Hladno prešana hrana Prins

 

A što mi možemo naučiti od psa? Možda da budemo iskreni jedni prema drugima, da se adaptiramo  i mijenjamo kad je to neophodno te da se nikad ne vraćamo u prošlost! Jer ako se čovjek počne osvrtati na svoje porijeklo, bojimo se da u svijetu neće biti dovoljno banana.