Nedavno je u znanstvenoj literaturi objavljeno da su psi pripitomljeni od posebnog soja vukova koji su bili znatiželjni i više otvoreni za dodir s čovjekom.
Slika 1. Vuk, izvor Pexels.com
Tako su se manje sramežljivi vukovi spuštali u ljudske zajednice i polako sprijateljili s ljudima koji su s njima dijelili ostatke svoje hrane, a kasnije ih počeli voditi i u lov. Tako su vukovi postali psima, a s čovjekom su jeli ono što je bila primarna hrana: kuhano žito, krumpir i pečeno meso (ostatci). Naravno da pripitomljeni psi ne jedu sirovo žito ili sirovi krumpir, pa i čovjek ga prvo skuha. Sve se to zbivalo na Europskom kontinentu između 18000 – 10000 BC (prije Krista). Dokazi za takvu transformaciju i adaptaciju pronađeni su na Iberijskom poluotoku, Sibiru, Francuskim Alpima, centralnoj i Sjevernoj Europi te na bliskom Istoku (Harard-Herbin et al., 2014).
Prvi psi počeli su biti pomoć u lovu da bi danas postali naši životni suputnici. Oni su naučili živjeti s nama, evoluirali i adaptirali se uz nas.
Slika 2. Pas, Pexels.com
Prirodno je postaviti pitanje: hoćemo li svom psu davati samo meso ili može li moj pas jesti žitarice, krumpir, grašak...
Studija znanstvenog tima Axelsson et al. (2013) pokazala je da je u evolutivnom ciklusu psa mutirao ključni gen odgovoran za probavljanje žitarica i ostalih škrobnih namirnica. Oni su dokazali da naši dragi ljubimci više nisu vukovi, te da su se odavno odvojili od njih. Pripitomljavanje je promijenilo njihov način života i navike. Jedno je sigurno, trendovi dolaze i prolaze, samo znanstveno dokazane činjenice opstaju i rješavaju mitove.
Indikativno je kako su žitarice zadnjih godina demonizirane, potpuno nepravedno i neutemeljeno. Naime, postoje razlike u kvaliteti žitarica i neki proizvođači koristili su, a i dalje koriste žitarice loše kvalitete. Isto tako je jasno je da je za visoko kvalitetne proizvode neophodno koristiti visokokvalitetne žitarice, krumpir, grašak... Poznat je i princip «Garbage in-Garbage out» koji jasno govori što se može očekivati ukoliko proizvođači koriste loše namirnice u proizvodnji. Naravno, taj princip se primjenjuje na sve namirnice pa tako i na meso koje se koristi.
Žitarice su izvor vlakana, minerala i vitamina posebno onih iz grupe B i ako pas nije alergičan na gluten, zaista nema nikakvih dokaza u znanosti, a zato niti razloga za izbjegavanje visoko kvalitetnih proizvoda s dokumentiranom kvalitetom.
Slika 3. Hladno prešana hrana Prins
A što mi možemo naučiti od psa? Možda da budemo iskreni jedni prema drugima, da se adaptiramo i mijenjamo kad je to neophodno te da se nikad ne vraćamo u prošlost! Jer ako se čovjek počne osvrtati na svoje porijeklo, bojimo se da u svijetu neće biti dovoljno banana.